1. FRAPPUCCINO
Vreme pripreme: 5 – 10 min
Sastojci: led, Sabrosa espresso, mleko, šećer, aromatizovani sirup
Frappuccino je Starbucks specijalitet. Kafa se meša sa ledom i drugim sastojcima i preliva kremom.
Evo šta Vam je potrebno da biste napravili svoj Frappuccino kod kuće:
1-2 šolje leda
½ šolje Sabrosa espressa (ili šolja pripremljene “jake” Sale kafe)
½ šolje mleka
1 do 2 kašičice šećera
1 do 2 kašičice aromatizovanog sirupa (moka, čokolada, itd.)
Da li je sve spremno?
Korak 1.
Sipajte Sale kafu. Ako imate mlin za kafu, kupite našu kafu u zrnu i sameljite je neposredno pre ispijanja kafe, jer Frappuccino ima najbolji ukus kada je napravljen sa svežom, mlevenom kafom.
Korak 2.
Pustite kafu prirodno da se ohladi i sačekajte dok ne bude na sobnoj temperaturi. Nemojte praviti grešku i sipati kafu direktno na led.
Korak 3.
Nakon što se kafa ohladi, dodajte je drugim sastojcima – šećeru, mleku i sirupu – u blender. Mešajte oko 20 sekundi, a zatim napunite blender ledom.
Korak 4
Sipajte u čašu i vaš Sale Frappuccino je gotov. Uživajte!
2. CARAMEL MACCHIATO
Vreme pripreme: 5 min
Sastojci: Led, hladno mleko, sirup od vanile, karamel sirup, Sabrosa espresso
Ovaj osvežavajući ukusni ledeni napitak je još jedan Starbucks klasik, a baš kao i Frappuccino, Caramel Macchiato se može pripremiti za samo 5 minuta – savršeno za gašenje vaše žeđi i zabavu gostiju.
Evo šta vam je potrebno:
Vanilin sirup (20ml)
Hladno mleko (240ml)
Karamel sirup (20ml)
2 šolje pripremljene Sabrosa espresso ili 80ml “jake” Sale kafe
Velika šolja leda
Priprema je još jednostavnija:
Korak 1.
Sipajte Sabrosa espresso i dodajte mleko, vanil sirup i led u čašu za posluživanje.
Korak 2.
Mešajte sve dok ne dobijete glatku teksturu.
Korak 3.
Sipajte karamel sirup na vrh i vaš Sale Caramel Macchiato je spreman!
3. CAFE MOCHA
Vreme pripreme: 15 min
Sastojci: Mocha / čokoladni prah, tamno pečena Sale kafa, posno mleko, šlag
Ova varijanta kafe Latte je američki pronalazak, inspirisan kafom Bicerin. Mocha kafa je piće na bazi espressa sa toplim mlekom i čokoladom.
Ali ako nemate espresso mašinu, ne brinite!
Pokazaćemo vam kako da napravite Mocha kafu čak i bez espresso mašine.
Sastojci su:
2/3 čaše mocha ili čokoladnog praha (možete koristiti i čokoladni sirup)
2 kašike tamno pečenih zrna Sale kafe
1-2 šolje obranog mleka
Šlag
Mlin za kafu
A evo kako da napravite svoju Mocha kafu:
Korak 1.
Pripremite svoju Sale kafu kao i obično.
Korak 2.
Zagrejte mleko, ali pazite da ne provri. Dodajte mocha / čokoladni prah u ogromnu šolju i nakon toga sipajte obrano mleko. Brzo mešajte dok se prašak ne rastvori.
Korak 3.
Sipajte kafu u šolju i mešajte je sa mocha / čokoladnim sirupom.
Korak 4.
Dodajte šlag i još mocha ili čokoladnog praha na vrh i vaša Mocha je spremna!
4. AMERICANO
Vreme pripreme: 2-4 min
Sastojci: Sabrosa espresso, topla voda
Mnogi espresso napici sadrže mleko, ali ne i Americano kafa. Priprema se razređivanjem Sabrosa espressa toplom vodom umesto mleka. Rezultat je kafa koja ima istu jačinu, ali drugačiji ukus od tradicionalne kafe.
Ako ste hteli da popijete ovu kafu na poslu, nema potrebe da idete u kafić, jednostavno sve što vam treba da napravite svoj Americano je Sabrosa espresso i vruća voda.
Instrukcije za pripremu su vrlo jednostavne:
Korak 1.
Pripremite džezvu za Latte ili domaću kafu.
Korak 2.
Sipajte Sabrosa espresso u zasebnu šolju.
Korak 3.
Sipajte vrelu vodu u šoljicu iz koje želite da pijete.
Korak 4.
Dodajte Sabrosa espresso u šoljicu sa vodom i uživajte!
5. TRADICIONALNA (TURSKA) KAFA
Vreme pripreme: 5-7 min
Sastojci: Sale kafa, filtrirana voda, šećer
Tradicionalna (turska) kafa ima besprekoran ukus, punoću i aromu – pripremana je i predstavljena u dugoj turskoj tradiciji.
Ovo nije vrsta kafe koju možete lako naći u kafićima. Ali ako želite da napravite ovaj napitak kod kuće, ne brinite.
Evo šta vam treba:
Sale kafa
Hladna, filtrirana voda (uvek)
Džezva sa specijalnim širokim dnom, obično bakarna
Šećer
Uputstva:
Korak 1.
Pravilo: Koristite 1 ½ šolju vode za svaku šolju kafe.
Korak 2.
Turska kafa je finije mlevena od vaše uobičajene mlevene kafe, pa se ne preporučuje da je sami meljete. Umesto toga, potražite Sale kafu u supermarketima.
Korak 3.
Dodajte punu kašičicu mlevene Sale kafe za svaku šolju kafe. Dodajte šećer na samom početku i mešajte dok se ne sjedini.
Korak 4.
Pustite da polako provri na srednjoj temperaturi. To traje samo 3-4 minuta, pa budite pažljivi.
Korak 5.
Kako se kafa greje tako će se stvarati tamna pena. Koristite kašičicu da prenesete tamnu penu u šolju jer je uobičajeno služiti tursku kafu sa penom na vrhu.
6. CAFE CUBANO
Vreme pripreme: 10 min
Sastojci: Sabrosa espresso (ili mlevena Sale kafa), voda, šećer
Kafa Cubano – takođe poznata kao kubanska kafa ili kubanski espresso – je vrsta espresa koja potiče sa Kube iz vremena kada su espresso mašine prvi put uvezene iz Italije.
Ovaj espresso napitak se koristi kao osnova za druga pića. Njegova jačina je dvostruko veća od tradicionalne američke kafe, a Kubanci ga piju kao deo svakodnevnog jutarnjeg rituala.
Evo šta vam je potrebno da napravite ovaj napitak koji se služi u slatkim, malim šoljama:
5 kašičica mlevene Sabrosa espresso kafe (može i tradicionalna Sale kafa)
Šolja vode
4 do 6 kašičica šećera
Korak 1.
Dodajte fino mlevenu Sabrosa kafu – poželjno iz tamnih zrna kafe – u espresso mašinu i jednostavno pratite uputstva na mašini.
Korak 2.
Dodajte jednu kašičicu šećera za svaku šoljicu Cubano kafe koju planirate da napravite. Ovde zapamtite jedan trik: dodajte šećer u šolju pre sipanja kafe.
Korak 3.
Sipajte kafu u šolju sa šećerom i brzo promešajte kako bi se sav šećer rastopio i stvorila kremasta pena.
7. CAFE LATTE
Vreme pripreme: 5 min
Sastojci: Sabrosa espresso, kondenzovano mleko, kakao prah
Cafe Latte je napravljen od Sabrosa espressa (jedna trećina), kondenzovanog mleka (dve trećine) i sa oko jedan centimetar pene. To je jedna od najpopularnijih vrsta kafe, ali se pogrešno identifikuje sa Starbucks-ovom Flat White kafom.
Pokazaćemo vam kako da napravite svoj Latte – čak i ako niste barista – koristeći sledeće sastojke i opremu:
Sabrosa espresso (ili “jaka” Sale kafa)
2% ili nemasno mleko
Kakao prah za ukrašavanje
Kašika
Tegla sa poklopcem
Široka, plitka šolja za kafu
Korak 1.
Napravite Sabrosa espresso ili jaku Sale kafu.
Korak 2.
Sipajte mleko u posudu. Zatvorite poklopac čvrsto i mućkajte teglu 30 do 60 sekundi.
Korak 3.
Zagrejte otvorenu teglu sa mlekom u mikrotalasnoj u trajanju od 30 sekundi, omogućavajući peni da se podigne na vrh dok je toplota ne stabilizuje.
Korak 4.
Naspite Sabrosa espresso u široku, plitku šolju i nalijte mleko u espresso koristeći veliku kašiku kako biste zadržali penu tako da možete dodati mleka koliko god želite.
Korak 5.
Po želji dodajte mlečnu penu na Latte. Ukrasite Latte kakao prahom ili oraščićem.
8. IRISH COFFEE
Vreme pripreme: 10 min
Sastojci: viski, dupli Sabrosa espresso, šlag, šećer
Koktel od vruće kafe, šećera, bogate kreme i naravno irskog viskija!
Ovaj napitak ima zanimljivu istoriju: kafu je izmislio i nazvao Džo Šeridan, glavni kuvar u avio bazi u Fojnsu, u okrugu Lemerik. Jedne večeri tokom oštre zime 1940.godine, nakon što su se američki putnici iskrcali u bazu, on je dodao viski u kafu da bi se putnici zagrejali, time označavajući rođenje irske kafe.
Evo šta vam treba da napravite irsku kafu u udobnosti vašeg doma:
25 ml irskog viskija
1 kašičica žutog šećera
1 puna kašika kreme
Vrući dupli Sabrosa espresso
Pratite uputstva za pripremanje irske kafe:
Korak 1.
Zagrejte šolju za kafu i dodajte viski.
Korak 2.
Dodajte šećer i mešajte kako bi se rastvorio u viskiju.
Korak 3.
Dodajte kafu i dobro promešajte smešu.
Korak 4.
Umutite kremu i zalijte je preko kašike na vrh kafe.
Irska kafa se obično služi posle večere, ali možete je piti nezavisno, posebno tokom hladnih jesenskih i zimskih večeri.
9. CORTADO
Vreme pripreme: 3 min
Sastojci: Sabrosa espresso, mleko
Cortado je omiljeni u Španiji, Portugalu i Latinskoj Americi. Često se pije kao popodnevno piće. Za ovaj napitak se koristi Sabrosa espresso koji se meša sa podjednakom količinom toplog mleka, smanjujući njegovu kiselost.
Mleko koje se koristi za Cortado je malo hladnije od onog kod Macchiata dok ima konzistenciju mleka koji se koristi za Latte. Ako ne možete da se odlučite između ledene i vruće kafe, izaberite Cortado za promenu.
Evo šta je potrebno za njegovu pripremu:
Sabrosa espresso
Toplo i penušavo mleko
Da biste napravili Cortado, jednostavno uradite sledeće:
Korak 1.
Sipajte Sabrosa espresso pravo u čašu.
Korak 2.
Pomešajte Sabrosa espresso sa malim količinama toplog, penušavog mleka.
Korak 3.
Cortado je spreman je da se služi!
10. AFFOGATO
Vreme pripreme: 5 min
Sastojci: Sabrosa espresso, italijanski sladoled
Teško je odlučiti da li je Affogato piće ili dezert, ali to nije ni važno. Morate probati ovaj izum ako još niste!
Affogato potiče iz Milana, a njegovo ime bukvalno se prevodi kao “utopljeno”, što je potpuno odgovarajuće jer se za ovaj napitak na bazi kafe koristi topli i gorki Sabrosa espresso kako bi rastopio sladoled, što dovodi do kremaste kafe i sladoleda u kom želite da se udavite!
Da, postoje samo dva sastojka neophodna za ovaj napitak:
Sabrosa espresso
Gelato (sladoled u italijanskom stilu)
Ovo su jednostavni koraci za izradu sopstvene Affogato kafe:
Korak 1.
Ohladite čašu i pobrinite se da imate dovoljnu količinu gelata (možete koristiti i običan sladoled) i da bude zaista hladan, da bi bili sigurni da se cela kugla neće istopiti kada sipate vrući Sabrosa espresso preko nje.
Korak 2.
Napravite Sabrosa espresso pre samog trenutka služenja, tako da kafa bude što toplija i što svežija.
Korak 3.
Koristite samo jednu dozu svežeg, vrućeg Sabrosa espressa za svaki Affogato, jer ne želite da “udavite” svoj sladoled.
11. LEDENA KAFA
Vreme pripreme: 24 sata
Sastojci: Sale kafa, mleko, šećer
Ledena kafa može biti odlično osvežavajuće piće – ali samo ako je možete piti hladnu, bez razređivanja ledom.
Svi znamo da prelivanje toplog napitka preko ledenih kocki dovodi do napitka razblaženog vodom. Držanje kafe u frižideru dok se ne ohladi, s druge strane, umanjuje bogatu aromu kafe.
Imamo vrlo jednostavan trik za ledenu kafu, tako da možete uživati u hladnoj kafi iz udobnosti sopstvene kuhinje – a ne morate brinuti o ledu koji razblažava ukus.
Evo trika:
Korak 1.
Napravite Sale kafu kao i obično i dodajte zaslađivač po svom izboru u količini koju biste inače sipali u ledenu kafu.
Korak 2.
Nalijte Sale kafu u posudu za kocke leda i zamrznite.
Korak 3.
Stavite kocke ledene Sale kafe u čašu (više kockica za kafu – jači ukus) i nalijte čašu mleka preko kafe.
Korak 4.
Neka se kocke kafe rastope i mešaju s mlekom, stvarajući ledenu kafu, kako biste ugasili žeđ!